Veronika Zeiselová Samospráva

Európsky týždeň mobility: V Šali vás autobusy zvezú ZADARMO!

Do školy, práce či za zábavou, vás počas celého jedného týždňa bude šalianska Mestská autobusová doprava voziť zadarmo! Kedy presne to bude?

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility: V Šali vás autobusy zvezú ZADARMO!
Zdroj: TASR

Európsky týždeň mobility je každoročná kampaň o udržateľnej mestskej mobilite organizovaná s politickou a finančnou podporou Generálneho riaditeľstva pre životné prostredie a dopravu Európskej komisie. Cieľom kampane, ktorá prebieha každoročne v dňoch 16. – 22. septembra, je podporiť európske samosprávy, aby zaviedli a podporovali udržateľné dopravné opatrenia a prerozdelili či prebudovali ulice i verejné priestranstvá v prospech ľudí.

Vráťme ulice ľuďom!

„Ústredné heslo tohtoročného ETM sa prihovára jasnou rečou: Vráťme ulice ľuďom! Oni sami sa potom vrátia do vyľudnených centier miest. Prídu pešo, bicyklom či verejnou dopravou. Slogan: Naše ulice, naša voľba je aj tom, aby sme si opätovne uvedomili, že chodník je od slova chodiť a nie parkovať ! Robme veci tak, aby sme kampane za mobilitu nemuseli vôbec vyhlasovať. Nech je celý rok v našich mestách udržateľná mobilita,“ vyzýva národný cyklokoordinátor Peter Kľučka.

Povozíme sa zadarmo

Mestská autobusová doprava v Šali bude poskytovaná vrámciv týždňa mobility bezplatne s cieľom zatraktívniť tento spôsob dopravy. „Ľudia určite bezplatné cestovanie autobusmi využijú, presunie sa ich nimi viac, ale obávam sa, že keď budú za to musieť platiť, ľahko stratia záujem,“ domnieva sa Miroslav Políček referent dopravy a technických činností MsÚ. V Šali týždeň mobility financujú z vlastného vrecka. „Peniaze nečerpáme z fondov, ako mnohé iné samosprávy. S prepravnou spoločnosťou sme sa dohodli na tomto spôsobe zapojenia mesta do projektu,“ vysvetľuje ďalej Miroslav Políček. Mesto ďalšie sprievodné aktivity pri príležitosti Európskeho týždňa mobility nepripravuje.

Európsky týždeň mobility:
- podpora ekologického spôsobu cestovania
- vymeňte auto za autobus
- zapojte sa aj vy a cestujte verejnou dopravou

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM