Zlatica Gregorová Samospráva

Elektrobus dostal zelenú: Šaľania sa mohli zviezť zadarmo

Nový dopravný prostriedok mal svoju premiéru minulý týždeň. Privítali ho zástupcovia ARRIVA aj primátor mesta Šaľa, Jozef Belický.

Ilustračný obrázok k článku Elektrobus dostal zelenú: Šaľania sa mohli zviezť zadarmo
Zdroj: ARRIVA Nové Zámky

Po elektromobiloch, ktoré využívajú naši mestskí policajti, prišiel rad i na elektrobus. Ten využíva na svoju jazdu elektrinu, takže je šetrný k životnému prostrediu a zároveň ekologický. Má dvanásť metrovú dĺžku a pojme okolo 70 cestujúcich naraz. Výhodou je nízka hlučnosť a absencia emisií, teda bez škodlivých výparov počas jeho prevádzky.

Prví cestujúci

Úplne prvý raz sa na elektrobuse zviezol šaliansky primátor a ďalší predstavitelia dopravnej spoločnosti. „Dvanásťmetrový plne klimatizovaný elektrobus prejde na jedno nabitie minimálne 120 kilometrov. Nabíjanie zabezpečí rýchlonabíjacia stanica v priestoroch areálu spoločnosti ARRIVA v blízkosti autobusovej stanice. Elektrobus odvezie naraz približne 70 cestujúcich. Na jeho palube sa nachádza 31 sedadiel, z toho tri sklopné vo vyhradenej časti určenej pre prevoz detského kočíka alebo invalidného vozíka. Nové vozidlo je nízkopodlažné," informovali nás zo spoločnosti ARRIVA Nové Zámky, a.s. „To zvyšuje pohodlie predovšetkým starším a imobilným cestujúcim a matkám s deťmi,“ povedal K. Petőcz.

Bezplatné WIFI

Podľa informácií, ktoré nám poskytli z novozámockej dopravnej spoločnosti, „elektrobus disponuje aj bezplatným Wi-Fi pripojením a štyrmi USB zásuvkami pre možnosť dobíjania mobilných zariadení, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené v jeho priestore a viditeľne označené. Autobus je vybavený kamerovým systémom, ktorý slúži predovšetkým pre bezpečnosť cestujúcich a zároveň slúži na ochranu majetku.“

A aká bude cena lístka?

Cenník MHD Šaľa – jednorazový cest. lístok Platba v hotovosti Platba čipovou kartou
Základné cestovné 0,40 eur 0,30 eur
Zľavnené cestovné (deti od 1.roč. do 15.r. 0,20 eur 0,15 eur
Zľavnené cestovné ( dôchodca do 70 rokov 0,15 eur 0,13 eur
Poplatok za batožinu ( + pes, detský kočík) 0,20 eur 0,15 eur
Evidenčné cestovné ( dôchodca nad 70 r. 0,07 eur 0,07 eur
Držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP – S 0,07 eur 0,07 eur
Deti do zač. povin. šk. dochádzky,    
inval.vozík, spriev. alebo pes pri ŤZP a ŤZP -S zdarma zdarma

Zdroj: ARRIVA Nové Zámky, a.s.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM