Zlatica Gregorová Rôzne

Duslo spustilo nábeh novej prevádzky: Plameň z horáka je viditeľný do diaľky

Spoločnosť po viac ako dvoch rokoch výstavby začala s nábehom Čpavku 4. Po jej zábehu bude výrobňa Čpavok 3 odstavená.

Ilustračný obrázok k článku Duslo spustilo nábeh novej prevádzky: Plameň z horáka je viditeľný do diaľky
Foto: Zlatica Gregorová

Vidieť plameň

Prirodzenou súčasťou nábehu je podľa vedenia spoločnosti aj plameň, ktorý je v týchto dňoch viditeľný na vrchole poľného horáka. Ten je súčasťou technológie a slúži na spálenie horľavých plynov počas nábehu, nachádzajúcich sa v technológii Čpavku 4. Veľkosť plameňa a jeho farba sa mení v závislosti od aktuálnej fázy nábehu. Po jeho ukončení a ustálení technológie plameň na poľnom horáku horieť nebude. „Plameň nepredstavuje žiadne riziko pre okolie. Z tohto procesu neunikajú žiadne škodlivé látky do ovzdušia a prevádzka je pod trvalým monitoringom,“ ubezpečuje obyvateľov vedenie firmy.

Miliónová investícia

Čpavok 4 nahradí doterajšiu výrobňu Čpavok 3, ktorá je v prevádzke od roku 1973. Po nábehu sériovej výroby Čpavku 4 bude výrobňa Čpavok 3 odstavená, zamestnanci prejdú do novej prevádzky. Podľa generálneho riaditeľa Dus­la Petra Bláhu je investícia v celkovej hodnote 310 miliónov eur historicky najvyššou investíciou Dus­la i skupiny Agrofert, ktorej je firma členom.

Zvýšia kapacitu čpavku

Na výstavbu novej výrobne dostala spoločnosť štátnu pomoc. Daňové úľavy vo výške 58 miliónov eur odobrila Európska komisia ako regionálnu pomoc. Firma sa zaviazala, že 10 rokov po spustení novej výrobne neklesne počet zamestnancov Dus­la pod 1800 ľudí. Kapacita výroby čpavku sa v novej prevádzke zvýši zo súčasných 1300 ton denne na 1600 ton, čo predstavuje takmer 20-% nárast.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM