Peter Štrbo Rôzne

Duslo Šaľa sa vlani vrátilo do zisku

Chemický podnik Duslo, a.s. Šaľa, ktorý patrí do impéria podnikateľa Andreja Babiša, sa po krízovom roku 2009 vlani opäť vrátil do čiernych čísel.

(WEBNOVINY) Podľa informácií zverejnených spoločnosťou totiž v minulom roku dosiahla zisk na úrovni 20,5 mil. eur, kým rok predtým vykázalo Duslo stratu 12,8 mil. eur. Zisku pomohol predovšetkým nárast tržieb o takmer 13 % na 321,5 mil. eur. Spoločnosť tak evidovala zlepšovanie situácie po krízovom roku 2009, v ktorom sa prepadol dopyt po výrobe závodu. „Od začiatku roka 2010 sa nepriaznivá situácia v predaji hnojív postupne zlepšovala, keďže postupne rástli realizačné ceny hnojív, ako aj objemy predaja a tento pozitívny vývoj pokračoval aj v jesennej sezóne roku 2010,“ uvádza spoločnosť.

Výsledky mohli byť aj lepšie, nepriaznivo ich však ovplyvnila mimoriadna udalosť

Išlo o prerušenie výroby na prevádzke čpavku kvôli úniku plynu a následnej explózii a požiaru koncom júla 2010. Výroba čpavku v podniku sa tak obnovila až koncom novembra minulého roku. „Odhadovaná strata na zisku z výpadku výroby a predaja je vo výške 18 mil. eur. Mimoriadna udalosť si ďalej v roku 2010 vyžiadala výdavky na odstránenie škôd na majetku vo výške 16,9 mil. eur,“ konštatuje sa v správe o hospodárení. Časť z týchto strát a nákladov však nahradí spoločnosti poisťovňa.

Duslo patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku a počas svojej histórie sa vyprofilovalo na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií. Od roku 2005 je súčasťou medzinárodného holdingu Agrofert Holding, a.s., ktorý pôsobí v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve.

V roku 2005 Duslo získalo akcie spoločnosti Istrochem, a.s. Bratislava a od 1. januára 2006 je Istrochem jeho súčasťou. Spoločnosť Duslo má tak svoje výrobné závody lokalizované na dvoch miestach. Prevažná časť sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Šaľa. Časť výrobných a obslužných činností sa vykonáva v Bratislave.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM