Veronika Zeiselová Rôzne

Duslo plánuje stabilizačné byty: Chce pritiahnuť ľudí z celého Slovenska

Duslo, ktoré v našom meste zamestnáva približne šesť percent práceschopného obyvateľstva, sa snaží pritiahnuť záujem ľudí o štúdium strojárstva a chémie. Lákadlom by mohli byť aj stabilizačné byty.

Ilustračný obrázok k článku Duslo plánuje stabilizačné byty: Chce pritiahnuť ľudí z celého Slovenska
Zdroj: TASR

Školský systém, ktorý je zavedený na Slovensku podľa riaditeľa spolonosti Duslo Šaľa Petra Bláhu, neprodukuje dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Preto sa Duslo vydalo cestou výchovy vlastných budúcich pracovníkov. „Školstvo je v takom stave, v akom je, mne neprislúcha hodnotiť stav školstva na Slovensku. Duálny systém môže napomôcť, no nie som presvedčený o tom, že tak ako je navrhnutý, dokáže vyriešiť problémy zamestnávateľov,“ skonštatoval Bláha. Je presvedčený, že prevzatie modelu aktuálne platného systému duálneho vzdelávania z Rakúska alebo Nemecka, ktorý je zásadným spôsobom odlišný od slovenského modelu, by bolo vhodnejšie.

Podporu štátu nečakajú ihneď

„Budeme radi, ak nás štát podporí, no nemôžeme čakať. Aj keby hneď duálny systém vzdelávania začal fungovať od tohto školského roka, budúce kvalifikované sily budú k dispozícii najskôr o sedem až desať rokov, kým okrem teoretickej prípravy získajú aj praktické znalosti,“ povedal Bláha. Riaditeľ Dusla Šaľa je presvedčený, že problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily majú všetky veľké i malé firmy. Zo zhruba 106.000 vysokoš­kolákov na Slovensku študuje 80 percent humanitné smery. „Je jasné, že v budúcnosti nebude mať kto obsluhovať rôzne technické zariadenia. Školy dnes produkujú mraky psychológov, sociológov a ekonómov, no veľký problém bude s technickými a výrobnými profesiami.“

Vychovajú si vlastných

Duslo chce vychovávať budúcich vlastných pracovníkov už spomedzi detí v školskom veku. Pracovať chce nielen s deťmi vlastných zamestnancov, ale aj s deťmi z blízkeho regiónu. „V systéme stredného a učňovského školstva ponúkame dotácie, výhody vyplývajúce aj z budúceho duálneho systému, to znamená pracovné oblečenie, vybavenie, štipendium, stravovanie. Pre najlepších študentov, ktorí sa zaviažu, že u nás budú v budúcnosti pracovať, vytvoríme motivačné podmienky,“ tvrdí Bláha. Duslo už nadviazalo spoluprácu so Spojenou školou v Šali, kde v tomto školskom roku plánovalo otvoriť odbor zameraný na chémiu a na strojárstvo. Podarilo sa otvoriť jeden spoločný strojársky odbor.

Stabilizačné byty lákadlom aj pre ľudí mimo regiónu

Bláha je presvedčený, že na obsluhu nových moderných technológií si firma nevystačí len s ľuďmi z regiónu. Pracujúcu inteligenciu chce získavať z celého Slovenska. „Pre nás to znamená, že budeme musieť ísť aj do bytovej výstavby, ponúknuť zamestnancom stabilizačné byty,“ skonštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM