Peter Štrbo Rôzne

Duslo plánuje dobudovať paroplynový cyklus za 58 mil. eur

Spoločnosť Duslo, a.s., Šaľa plánuje zvýšiť energetickú efektívnosť výroby elektriny a tepla dobudovaním podnikového Paroplynového cyklu (PPC) s výkonom 67 MW v predpokladanej hodnote 50 až 58 miliónov eur.

Po nábehu technologického zariadenia PPC a uvedení do trvalej prevádzky sa uvažuje s nárastom počtu pracovníkov o 11. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvu investície na životné prostredie (EIA).
Základnou potrebou vybudovania PPC v Duslo, a.s, je podľa zdôvodnenia v zámere zvýšenie efektívnosti výroby elektriny a tepla, hlavne z dôvodu konkurencieschop­nosti výroby priemyselných hnojív a organickej chémie. „Termínom začatia stavby je september 2013, pričom stavba by sa mala ukončiť v novembri 2015,“ konštatuje sa v projekte.

** „Jednou z prioritných úloh pre Duslo, a.s., Šaľa, je potreba zabezpečiť nezávislý zdroj elektrickej energie, ktorý zvýši spoľahlivosť a bezpečnosť chodu výrobných prevádzok, zabezpečiť dostatočnú reguláciu spotreby elektriny pre prípady nábehu a odstávok chemických prevádzok v Dusle, ako aj zabezpečiť spoľahlivú dodávku tepla pre chemickú výrobu pre Duslo,“** uvádza investor ďalej v zámere.
Prevádzka nového PPC sa navrhuje umiestniť do priestorov po zlikvidovanej starej časti teplárne Duslo, a.s., do existujúcich objektov teplárne (strojovňa, velín, …). Termínom pre ukončenie likvidácie nevyužívaných zariadení teplárne je marec 2013.

Duslo, a.s., patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku. Počas svojej histórie sa vyprofilovala na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií. Spoločnosť okrem toho vyrába polyvinylacetátové a polyakrylátové lepidlá a disperzie a rôzne ďalšie špeciálne produkty. Od roku 2005 je súčasťou medzinárodného holdingu Agrofert Holding, a.s. Spoločnosť v súčasnosti eviduje základné imanie vo výške 102,43 milióna eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM