Peter Štrbo Od Vás

Dobrovoľníci obnovujú naše sídliská už takmer rok

To, že spolupráca medzi mestom a občanmi môže fungovať dokazuje skupina dobrovoľníkov okolo iniciátora aktivít na obnovu sídlisk Róberta Andrášiho. Stačilo pár mesiacov a vďaka nim stojí niekoľko nových lavičiek a postupne miznú aj nebezpečné prvky z

Nápad začať s obnovou sídlisk a odstraňovať nebezpečné prvky z detských ihrísk či iných verejných priestranstiev sa zrodil na jeseň v roku 2010. „Na mestskom diskusnom fóre som si všimol, že Šaľania upozorňujú na jednotlivé poškodené prvky na sídliskách. Upozornili na roztrhnuté pletivo na detskom ihrisku, kadiaľ mohli prechádzať mačky a psy. Upozronili aj na poškodený basketbalový kôš, na poškodené lavičky. Uvedomil som si, že tieto poškodené prvky vieme vlastnými silami opraviť, ak by sa nám podarilo zabezpečiť materiál, tak som začal so zháňaním materiálu,“ popísal Róbert Andráši prvé kroky, ktoré viedli k aktivitám súvisiacim s obnovou sídlisk. Podarilo sa mu získať pletivo na detské ihrisko a požiadal mesto o kontakt na správcu ihriska na Okružnej pána Kajana. „Spolu s týmto veľmi príjemným starším pánom sme poškodené pletivo strhli a namontovali nové,“ doplňuje Róbert Andráši.

**Opravovala sa jedna lavička za druhou ** Na sídlisku Váh opravovali poškodený basketbalový kôš dokonca dvakrát. Konštrukcia už bola značne opotrebovaná, kôš ledva držal. Konštrukciu zváral Fero Glofák, vypieskoval ju a staré šróby nahradil novými. Opravený basketbalový kôš síce čoskoro niekto ukradol, no onedlho ho nahradil celkom nový, ktorý zakúpilo mesto. „Zvárača Fera Glofáka sme využili aj pri mestských kotercoch, kde sme pomohli so zváraním jedného koterca, z ktorého videli unikať malé psíky,“ //hovorí Róbert, ktorému sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi podarilo obnoviť aj množstvo lavičiek na sídliskách. //„V roku 2011 som sa zameral najmä na lavičky. Dosky som zabezpečil od Šaľana p. Gujbera. O niektorých lavičkách som vedel, že obyvatelia bytoviek túžia po ich obnove. O ďalšie podnety som požiadal mestský úrad, aby mi preposlalo požiadavky na opravu lavičiek. Kovové konštrukcie lavičiek boli nepoškodené. Poškodené boli len dosky, resp. úplne chýbali.“ Pri lavičkách pomáhali aj obyvatelia bytoviek. V niektorých prípadoch si ich urobili sami, len sa im dodal materiál. Na Nešporovej sa opravila 1 lavička vďaka Paľovi Glofákovi, ktorý dosky aj namontoval i natrel, na Bottovej opravili spolu 5 lavičiek. Mestská polícia nás požiadala o obnovu lavičky na Narcisovej 19 vo Veči, farby sme zase dodali na Okružnú ulicu. Novú lavičku na Mostovej má „na svedomí“ pán Zaťko.

Občania majú priestor na zasielanie podnetov ** Od jari 2011 aktivisti vyzývali ľudí, aby posielali poškodené či nefunkčné prvky na e-mail skupiny na obnovu sídlisk **mojesidlisko@gma­il.com. Nie všetky zaslané poškodenia sa podarilo opraviť. „V mailoch nás upozorňovali na tvrdý povrch pod preliezkou na sídlisku Váh, na zvyšky konštrukcií z detských ihrísk na Vlčanskej, Nešporovej a na sídliskách vo Veči. Posielali nám aj fotky odkrytých kanalizácií ako v Šali, tak aj vo Veči, dostali sa k nám aj fotky nezakrytých otvorov na chodníku na moste,“ zhrnul nemalý počet podnetov Róbert Andráši. Na tieto problémy bolo upozornené aj mesto a vďaka tomu sú už otvory na mostnom chodníku zakryté, rovnako sa vyriešili aj odkryté kanalizácie na sídliskách. Cez leto začali prichádzať podnety na opravu nerovných chodníkov a výtlkov na cestách.

Róbert Andráši stojí aj za spustením projektu www.odkazprestarostu.sk. „Vďaka poslankyni Milene Veresovej som sa zúčastnil v júli na 3-dňovom seminári Verejná kontrola miestnej samosprávy 2011. Tento seminár organizovala Transparency International Slovensko a odprezentovali nám na tam projekt „odkaz pre starostu“. Jeho tvorcov som požiadal o jeho spustenie v Šali. Projekt sa pozdával aj predstaviteľom mesta a vďaka tomu sa mohol rozbehnúť aj u nás.“ V súčasnosti môžu Šaľania posielať fotky poškodených chodníkov, poškodených prvkov na sídliskách, ako ja fotky výtlkov na cestách na www.odkazprestarostu.sk. Z tejto stránky je podnet automaticky zaslaný priamo na mail na mestskom úrade. Na webe môžete vidieť stav podnetu, či je len zaslaný, riešený, alebo už vyriešený. Vidíme tam aj odpovede zodpovedných pracovníkov na daný podnet. Mesto na základe podnetu z tohto webu už vyriešilo napr. pravidelne zatopený chodník na Budovateľskej či odstránilo stavebné materiály z rôznych častí mesta.

**Pokračujú aj v roku 2012 ** V roku 2012 by dobrovoľníci chceli pokračovať v obnove poškodených prvkov na sídliskách. „Máme už sľúbenú pomoc od miestnej firmy, ktorá nám dodá konštrukcie na lavičky, takže budeme vedieť postaviť lavičky aj na miestach, kde doteraz vôbec neboli. Ďalej chceme aj s pomocou OZ Strieborné čajky vyčistiť medzihrádzový priestor, kde sú cestičky. Plánujeme preriediť doteraz neudržiavanú zeleň a spraviť z tejto časti Šale udržiavaný park na oddych, najskôr sa však musíme dohodnúť s majiteľom predmetných pozemkov. Radi by sme zapojili do obnovy sídlisk ďalších aktívnych občanov, predsedov SVB a bytových samospráv. Uvítame aj pomoc od firiem, ktoré nám vedia poskytnúť materiál a stroje na opravu poškodených prvkov na sídliskách,“ dodal na záver Róbert Andráši.

Skupina dobrovoľníkov pracuje na obnove sídlisk niekoľko mesiacov a dokazuje, že sa v súčinnosti s mestom dá vyriešiť množstvo „chybičiek krásy“ našich sídlisk. Každou jednou novou lavičkou, každým jedným opraveným detským ihriskom sme o krôčik bližšie k lepšiemu životu v Šali…

Foto: Róbert Andráši

Obnova_sidlisk
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM