Rastislav Búgel Samospráva

Dobrá správa: Mesto hľadá peniaze na komplexnú rekonštrukciu kinosály

Mesto Šaľa hľadá spôsob, ako čo najefektívnejšie zrekonštruovať kinosálu. Z Audiovizuálneho fondu získalo finančnú podporu 18 000 eur na nové sedačky v kinosále. Tento príspevok je potrebné využiť do júna tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa: Mesto hľadá peniaze na komplexnú rekonštrukciu kinosály
Zdroj: TASR

„Príspevok zďaleka nestačí na výmenu sedadiel, navyše sú s ňou spojené aj ďalšie nevyhnutné technické úpravy v kinosále, ktoré sú pre mesto finančne náročné. Nechceme sa pustiť do výmeny sedadiel s vedomím, že ich budeme musieť v blízkej budúcnosti pre ďalšie rekonštrukcie objektu demontovať. Preto rokujeme s Audiovizuálnym fondom o možnosti predĺženia termínu na vyčerpanie príspevku,“ skonštatovala hovorkyňa mesta Erika Kőrösi. Medzitým chce mesto Šaľa získať financie, ktoré by riešili komplexnú rekonštrukciu domu kultúry, v ktorom sa kinosála nachádza.

V čase, keď mesto žiadalo o príspevok z Audiovizuálneho fondu, boli náklady na výmenu sedadiel a na nové stupňovanie, schody v kinosále, vyčíslené na 91 000 eur. Mesto mohlo žiadať maximálne 50 % z týchto nákladov, čo predstavuje sumu 45 000 eur. Audiovizuálny fond odsúhlasil príspevok vo výške 18 000 eur. Samotnú výmenu sedadiel podporili aj poslanci mesta, keď na ňu schválili 62 000 eur z mestského rozpočtu. Celkovo teda mesto v súčasnosti disponuje sumou 80 000 eur. Táto suma však nezahŕňa stavebné a búracie práce, odstránenie stavebného odpadu, novú PVC podlahu, osvetlenie a ďalšie nevyhnutné súčasti rekonštrukcie.

Medzitým začalo vedenie mesta pripravovať projekt komplexnej rekonštrukcie budovy, na ktorú by mohla samospráva získať zdroje mimo rozpočtu mesta. Pri príprave tohto projektu sa zistila ďalšia potreba súvisiaca s rekonštrukciou kinosály. Výmenu si vyžaduje aj vzduchotechnika, ktorá už nespĺňa technické požiadavky. Vzduchotechnika sa nachádza pod sedadlami v kinosále. Celkové náklady na výmenu sedadiel aj s výmenou vzduchotechniky sa tak vyšplhali na sumu 151 600 eur. „V súčasnosti je pripravený projekt na komplexnú rekonštrukciu domu kultúry. Čakáme na výzvu zameranú na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, v rámci ktorej by mohlo mesto získať 4 milióny eur,“ povedala Kőrösi .

Vedenie mesta si uvedomuje, že ak sa v termíne stanovenom Audiovizuálnym fondom vymenia sedadlá v kinosále, vzduchotechniku bude potrebné skôr či neskôr tiež vymeniť. „Hľadáme optimálne riešenie, ako neprísť o 18 000 eur z Audiovizuálneho fondu, aby pritom nevznikli zbytočné výdavky a práce,“ informovala hovorkyňa mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM