Zlatica Gregorová Kultúra

Do Večierky doletia hviezdy: Usporiadajú tam špeciálnu súťaž aj výstavu

Blíži sa čas, kedy sa šalianske materské a základné školy aj ZUŠ-ka môžu zapojiť do výtvarnej súťaže. Tá má viac ako tridsaťročnú tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku Do Večierky doletia hviezdy: Usporiadajú tam špeciálnu súťaž aj výstavu
Foto: Zlatica Gregorová

Legendárny Vesmír očami detí prichádza opäť! Ešte predtým si budú môcť šalianske decká overiť svoje hviezdne vedomosti v obľúbenom kvíze.

Vedomostný kvíz

Vedomostná súťaž „Čo vieš o hviezdach?“ sa v Šali uskutoční 12. marca 2018 od 9.00 hod. Počas nej žiaci rôznych vekových kategórií budú môcť predviesť svoje astroznalosti. Pôjde o Okresné kolo súťaže, kde súťažia základné aj stredné školy. „Súťaž je určená pre jednotlivcov, všetkých záujemcov o astronómiu. Deti budú riešiť otázky zo všeobecnej astronómie, astrofyziky, histórie astronómie, slnečnej sústavy, astronomických prístrojov, ale aj využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii,“ ozrejmila nám kultúrna referentka KS Večierka, Katarína Gáborová.

Súťažiaci sa budú snažiť o čo najlepšie vyriešenie piatich až desiatich písomných úloh a príkladov, „slepej“ hviezdnej mapy a čo najlepšie sa prelúskať ústnym kolom.

Postupové kolá

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými kabinetmi, Centrami voľného času a a regionálnymi osvetovými strediskami vyhlásili XXXIII. ročník súťaže Vesmír očami detí. Výtvarná súťaž sa koná na okresnej a neskôr aj celoslovenskej úrovni, pričom víťazi okresnej súťaže postupujú do krajskej súťaže. Ako uvádzajú organizátori v propozíciách, „do súťaže je možné poslať výkresy spracované ľubovoľnou technikou vo formáte maximálne A2. Každá škola môže zaslať maximálne 10 prác z jednej kategórie.“

Päť kategórií

  • 1. kategória – materské školy
  • 2. kategória - 0. – 4. ročník ZŠ
  • 3. kategória - 5. – 9. ročník ZŠ
  • 4. kategória - základné umelecké školy, prípravné štúdium ZUŠ a 0. – 4. ročník ZŠ
  • 5. kategória - základné umelecké školy – 5. – 9. ročník ZŠ

Kresby, ktoré porotu najviac zaujmú, budú vystavené v priestoroch Kultúrneho strediska Večierka od 12. do 23. marca 2018. Pozrieť si ich budete môcť v pracovné dni od 9.00 do 11.30 hod. a popoludní od 12.30 do 17.00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM