Veronika Zeiselová Rôzne

Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Šali a kedy dosiahne maximum?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Šali čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Šali a kedy dosiahne maximum?
Zdroj: TASR

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už tento piatok. Dochádza k nemu, keď sú Slnko, Mesiac a Zem na jednej priamke. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako.

Úplné vs. čiastočné zatmenie

Ako vysvetľuje astronóm Peter Augustín, kým niekde nastane úplná tma, inde si ľudia zatmenie bez upozornenia hvezdárov ani nemusia všimnúť. Úplné zatmenie sa dá pozorovať v páse totality. Je to tá časť na povrchu Zeme, z ktorej sa bude dať zatmenie pozorovať ako úplné. Jeho šírka nepresahuje za bežných podmienok 300 kilometrov. Čím je pozorovateľ ďalej od pásu totality, tým menšia časť slnečného kotúča je Mesiacom prekrytá.

,,Pás úplného zatmenia, teda pás totality, bude 20. marca 2015 postupne prechádzať Severným Atlantikom južne od Islandu, ďalej cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončí pri Severnom póle,“ hovorí P. Augustín o častiach sveta, kde bude Slnko zakryté úplne. Ako dodal, uprostred tohto pásu trvá fáza úplného zatmenia Slnka, čiže doba, kedy sa dá vidieť slnečná koróna najdlhšie, no čím je od neho pozorovateľ ďalej, tým sa preňho skracuje.

Tento rok si teda úplné zatmenie užijete, len ak budete v správny čas cestovať cez istú časť Atlantiku. Aj nás však takéto zatmenie čaká, to piatkové to však nebude. ,,Najbližšie úplné zatmenie z územia Slovenska uvidíme až v roku 2135“ uvádza astronóm jednu z ďalších zaujímavostí o zatmení.

V Šali 61%

Pomocou Google mapy, ktorej autorom je „Eclipse Maestro“ Xavier Jubier vieme presne, v akom čase a aké veľké bude zatmenie Slnka možné pozorovať zo Šale. Divadlo sa u nás začne od 9:38, zatmenie dosiahne maximum o 10:47 a skončí o 11:59. V čase maxima bude Slnko schované na približne 61%.

Máte v pláne aj vy si zvečniť toto neobyčajné divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Chystáte sa zatmenie v Šali či v okolí zaznamenať? Zašlite nám vaše zábery na mailovú adresu sala@global24.sk a podeľte sa o ne s ostatnými.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM