Webnoviny - Rôzne

Digitálne učivo by mali mať všetky školy od septembra

Problém chýbajúcich reformných učebníc by mohlo už od septembra pomáhať riešiť digitálne učivo. Rezort chce, aby v novom školskom roku 2011/2012 mali možnosť prostredníctvom interaktívnych tabúľ a digitálneho učiva vyučovať na všetkých základných a s

„To, čo chceme zakúpiť teraz do škôl, je základný kameň pre pokračovanie digitalizácie širšieho rozsahu na ďalšie vzdelávacie obsahy a témy,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS). Ešte počas ministra Jána Mikolaja (SNS) otestovali v roku 2009 digitálny obsah na 127 školách. Od februára tohto roka funguje testovacia prevádzka digitálneho učiva v projekte Planéta vedomostí na 320 základných a stredných školách. Na základe súťaže z čias ministra Mikolaja ju pripravila firma Agemsoft.

Celoplošnú digitalizáciu bude rezort obstarávať formou rokovacieho konania bez zverejnenia

Tvrdí, že mu zákon nedáva inú možnosť. Minister Jurzyca by si radšej zvolil rokovacie konanie so zverejnením. //„Lenže ani jeden dôvod, ktorý zákon uvádza, nám nedovoľuje ísť touto cestou,“ //argumentuje Jurzyca. Ministerstvo však nad rámec zákona zverejnení v európskom vestníku a slovenskom vestníku oznámenie o dobrovoľnej transparentnosti. Tvrdí, že rokovacie konanie uzavrie s Agemsoftom len v prípade, že 14. júna vyhodnotí testovaciu prevádzku Planéty vedomostí na školách ako úspešnú a ak sa do tohto termínu neprihlásia konkurenti s rovnakou alebo podobnou ponukou.

Projekt digitálneho vzdelávania možno spustia od septembra tohto roka

Do akej miery bola testovacia prevádzka úspešná, bude známe 14. júna po konferencii, na ktorej si Jurzyca vypočuje názory učiteľov. Priebežné hodnotenia pedagógov sú už teraz zverejnené na stránke www.digitalneucebnice.sk. Ak bude rezort spokojný s Agemsoftom a neprihlási sa nová firma, projekt digitálneho vzdelávania spustia od septembra tohto roka. „Odhadujeme cenu šesť až 12 miliónov eur na tri roky,“ povedal Jurzyca s tým, že v cene je servis aj prevádzka systému. Ministerstvo dostane aj neobmedzený počet licencií pre školy, žiakov a rodičov. Ak sa objaví konkurenčná firma alebo učitelia nebudú spokojní s produktom, podľa Jurzycu bude môcť ministerstvo bez sankcií odstúpiť od rokovania s Agemsoftom. V tom prípade by však projekt do septembra nestihli pripraviť, museli by vypísať verejnú súťaž. //„Tá v sebe podľa odborníkov nesie také administratívne riziká, že to môže byť roky,“ //uviedol Jurzyca.

Obstarávanie na digitalizáciu učebníc vypísalo školstvo prvýkrát ešte za ministra Mikolaja

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) však v októbri 2009 tender za 35 miliónov eur zrušil. Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) vypísal užšiu súťaž na digitalizáciu tesne pred parlamentnými voľbami počas ministrovania Jána Mikolaja (SNS). Víťazom sa stalo konzorcium spoločností vedené firmou Ditec, a.s. ŠPÚ ho vybral spomedzi štyroch uchádzačov, avšak zmluvu podpísať nestihol. Úrad vtedy nariadil zrušiť použitý postup zadávania zákazky – užšiu súťaž – na predmet zákazky. ŠPÚ postupoval pri obstarávaní v rozpore so zákonom a porušil viaceré ustanovenia. Pri vyhlásení tendra nejednoznačne a nezrozumiteľne opísal a určil predmet zákazky. Súťaž vypísal na vytvorenie diela a dodanie služieb, a nie ako zákazku na nákup tovarov. Pri opise predmetu zákazky tiež ŠPÚ zmätočne určil, či má ísť o vytvorenie nového digitálneho vzdelávacieho obsahu, alebo o dodanie už existujúceho či jeho prípadné rozšírenie. ÚVO tiež Štátnemu pedagogickému ústavu vyčítal, že v predmete zákazky stanovil také špecifiká, ktoré poukazujú na produkty konkrétnych výrobcov, a tak ich zvýhodňujú a ostatné diskriminujú. Mikolaj chcel zaplatiť digitalizáciu zo štrukturálnych fondov. Jurzyca bude musieť siahnuť do štátnej kasy, pretože zákazka podľa neho nespĺňa podmienky pre príspevok z európskych peňazí.

Foto: SITA/Michal Burza WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM