Zlatica Gregorová Kultúra

Detské jasle Lienka existujú polstoročie: Oslavoval aj špeciálny hosť, FOTO

V Šali majú rodičia detí šťastie, že sú tu prevažne detský život obohacujúce zariadenia. A jedno z nich funguje dokonca celých päťdesiat rokov.

Ilustračný obrázok k článku Detské jasle Lienka existujú polstoročie: Oslavoval aj špeciálny hosť, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Zdá sa, že len nedávno v meste tieto jasle zriadili a teraz tu už oslávili polstoročie. Pri vzácnych okamihoch nechýbal primátor Jozef Belický, prednostka MsÚ Šaľa Jana Nitrayová, vedúca kancelárie riaditeľa Úradu NSK Helena Psotová, riaditeľ Organizácie sociálnej starostlivosti mesta Šaľa Ľubor Gáll, poslanci, ale ani ženy, ktoré chod detských jaslí mali na starosti – pani vedúca a učiteľky.

Ďalšia päťdesiatka

Okrúhle výročie si bývalí aj terajší zamestnanci zariadenia pripomenuli v utorok 24. apríla 2018. Prítomným sa prihovorilo viacero hostí aj jeden špeciálny. Pracovníčka Mestského úradu Šaľa referentka – hlavná sociálna pracovníčka Margaréta Zozuľáková prítomných privítala a neskôr už sa konala slávnosť. Ako Margaréta Zozuľáková povedala, polstoročie aj v živote človeka je čas zaspomínať, ale aj myslieť na budúcnosť. „Nikdy nepreháňam, keď poviem, že v tomto zariadení prežili detstvo už tri generácie detí, pri ktorých stáli vždy láskavé a nežné tety, ktoré za krátky čas nahrádzali mamy. A mne neostáva nič iné, ako zaželať vašej Lienke ešte krásny a dlhý let aspoň ďalších 50 liet,“ povedala na slávnosti Margaréta Zozuľáková.

Obdivuhodné zamestnankyne

Primátor mesta Šaľa Jozef Belický zdôraznil fakt, že „takéto zariadenie prežilo ťažké časy. 50 rokov funguje a 50 rokov je pripravené starať sa o najmenších. To nie sú školopovinné deti, ktoré prídu s nejakými návykmi, všetko sa musia naučiť. Tie tety opatrovateľky musia mať obrovskú trpezlivosť, aby to s nimi zvládali a oni majú z toho radosť, dávajú do toho srdce dušu, všetko, aby tie naše deti sa tu cítili čo najlepšie.“

Prvé deti v 1968 roku

Riaditeľ Organizácie sociálnej starostlivosti mesta Šaľa Ľubomír Gáll sa potešil účasti hostí a povedal, že Organizácia sociálnej starostlivosti vznikla pred 27 rokmi s tromi detskými jasľami, ktoré patrili pod zdravotníctvo, neskôr sa stali samostatnými samosprávy. Vtedy aj spomínaná organizácia jasle prevzala pod svoje krídla. „V marci 1968 prijali v tomto objekte prvé deti do 3. Územných detských jaslí. Ich vedúcou sa stala pani Žofia Valová, ktorá bola na ich čele až do roku 1994.“

Ako povedala súčasná vedúca Detských jaslí Lienka Andrea Kováčová, detí prijmú od 6 mesiacov do 3 rokov. Rodičia vyplnia žiadosť a uzatvoria spolu zmluvu. „Momentálne máme 4 detičky, od mája sa rozrastieme a budeme siedmi," povedala vedúca Andrea Kováčová. Prevádzka jaslí je od 6.30 do 17.00 hod.

S radosťou

Špeciálnym hosťom bola prvá vedúca Detských jaslí Žofia Valová, ktorá si zaspomínala na dávnejšie okamihy: „Bolo to koncom januára, keď som bola vyvolená a 8. marca sme otvárali jasličky. Zariadenie bolo bleskové, pomáhal, kto vedel, pomáhalo mesto, išli sme do Banskej Bystrice a zobrali sme odtiaľ učebné pomôcky, zariadenie. Boli sme mladí a išlo to hravo, tak nebolo to ťažké.“ Ako povedala, začínali s 35 deťmi a 4 vychovávateľkami a pestúnkami, ale všetko zvládali. Ak niektorá ochorela, ostatné ju museli zastúpiť. Pani Valová i dnes spoznáva svojich zverencov a teší sa im, rovnako, ako sa rada stretne so svojimi bývalými kolegyňami, s ktorými si majú vždy čo povedať.

Detské jasle Lienka existujú polstoročie: Oslavoval aj špeciálny hosť, FOTO
55
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM