Zlatica Gregorová Rôzne

Denne sa stretávajú s neľahkými osudmi: Ľudia z OZ Civis v Šali pomáhajú iným

Pomáhať sa má, to počúvame najmä v predvianočnom období, keď sa zvyknú ľuďom roztápať srdcia. Sú aj takí, čo pomáhajú dennodenne, po celý rok.

Ilustračný obrázok k článku Denne sa stretávajú s neľahkými osudmi: Ľudia z OZ Civis v Šali pomáhajú iným
Zdroj: TASR

K tým, ktorí pomáhajú, pretože to tak cítia, patria i členovia občianskeho združenia CIVIS v Šali. O ich vzniku, činnosti a všeličom inom nám porozprával tútor združenia Marek Kilián a členka Miroslava Bosáková.

Pomoc druhým

„Naše združenie vzniklo v roku 2015. Hlavným motívom bola pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Všetko, čo robíme, robíme na dobrovoľnej báze. Organizujeme zbierky na oblečenie, nábytok, proste, všetko, čím chcú ľudia pomôcť druhým. Okrem toho sme zorganizovali viacero akcií ako napr.: Deň objatí /Hug Day/ 27.júna tohto roka. Rozdávali sme objatia zadarmo a pripravujeme viacero projektov na pomoc druhým“, hovorí Marek Kilián.

V budúcom roku plánujú Deň otvorených dverí, aby ľudia mali možnosť spoznať ich prácu.

„Ja som sa k tejto práci dostala ako mamička na materskej dovolenke. Dostala som kľúč od Ivany Ďurovkovej, členky nášho združenia a bola som takpovediac vhodená do rieky. Táto činnosť ma úplne pohltila. Je úžasné vidieť, že ľuďom záleží na druhých i v dnešnej dobe. Kto chce, ten pomôže. Všetky veci, ktoré dostaneme, idú do tých správnych rúk. Napríklad veci po bábätkách veľmi pomôžu mamičkám v pôrodniciach, či krízových centrách“, hovorí Miroslava Bosáková.

Neľahké príbehy

Členovia združenia osobne chodia pre darované veci. Nájdu sa však i ľudia, ktorí všetko dovezú a radi pomôžu. Združenie plánuje rozšíriť svoje pôsobenie a zamerať sa i na pomoc v krízových centrách, pôrodniciach.

O neľahké príbehy nie je v práci ľudí z OZ CIVIS v Šali núdza. Jeden z nich, úplne najčerstvejší, nám vyrozprávala pani Bosáková.

„Prišla k nám pani z Galanty, ktorá tlačila kočiarik. Volajme ju pani Milada. V ňom mala asi ročné bábätko. Pani Milada bola po operácii chrbtice a v kočiari mala dieťa svojej krstnej dcéry. Predstavte si, tá sa zriekla svojho maličkého dieťatka… Pani Milada, ktorá sa o dieťatko stará, si užila svoje, keď behala po súdoch a nutne potrebovala pomoc. V manželstve bola bitá a nešťastná. Teraz je už po rozvode a žije s mladším partnerom", začína rozprávanie Miroslava Bosáková.

Pani Milada si povyberala veci, hračky, proste, to, čo potrebovala. Vo svojej neľahkej situácii myslela podľa Miroslavy Bosákovej aj na iných. Povedala, že nechce veľa vecí, aby ostalo aj pre ostatných… „Náhoda chcela, že práve počas tohto vyberania potrebných vecí , pani Milade zazvonil telefón. Telefonovali jej zo súdu. Oznámili, že jej prideľujú spomínané dieťatko od opatery. Viete si predstaviť, čo sa asi v tej chvíli odohralo. Plakali sme nielen my dve, ale snáď všetci v budove“, dodáva Miroslava Bosáková. Nešťastie a smútok pani Milady sa v tej chvíli premenili na obrovskú radosť.

Viac informácií získate na facebookovej stránke združenia:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM