Webnoviny - Rôzne

Ďalší pokus o predaj nemocnice sa skončil fiaskom

Už tretie kolo verejnej súťaže na predaj nemocnice v Šali sa skončilo fiaskom. Neprihlásil sa ani jeden záujemca. Nemocnicu sa snaží odpredať Nitriansky samosprávny kraj.

Už tretie kolo verejnej súťaže na predaj nemocnice v Šali sa skončilo fiaskom. Neprihlásil sa ani jeden záujemca. Nemocnicu sa snaží odpredať Nitriansky samosprávny kraj. Ako informoval primátor Šale a krajský poslanec Martin Alföldi, obálky s ponukami sa mali otvárať tento štvrtok. Hodnota nemocnice určená znaleckým posudkom je vyše šesť miliónov eur. Po neúspechu prvej súťaže kraj znížil cenu o 10 %, po neúspechu druhej o 20 % na 4,8 mil. eur. Podmienkou súťaží bolo zachovanie zdravotníckej činnosti, ktorá v nemocnici v súčasnosti je – spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky a ambulancie neštátnych lekárov.

Podľa Alföldiho teraz môžu nastať dva možné scenáre – buď pôjde kraj s cenou ešte viac dole, alebo sa nemocnicu pokúsi predať po častiach. „V kuloároch a poslaneckých kluboch zazneli hlasy, že tie časti, ktoré už dnes vieme, že nebudú využívané na zdravotnícku starostlivosť a je tam potenciál na komerčné využitie, by sa predávali za inú cenu,“ povedal. V minulosti deklarovala záujem o nemocnicu Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety a kardiochirurg Viliam Fisher, ktorý tu plánoval zriadiť kardiocentrum. Podľa Alföldiho Fisherov záujem stále trvá.

K 30. septembru 2010 skončila s prevádzkovaním Všeobecnej nemocnice v Šali nezisková organizácia Forlife, ktorá ju spravovala takmer päť rokov. Svoje rozhodnutie odôvodnila nezáujmom poisťovní a narastajúcim dlhom nemocnice. Teraz Forlife v Nitrianskom samosprávnom kraji spravuje už len nemocnicu v Komárne. Alföldi pred časom navrhoval, aby si nemocnicu zobrala pod svoju správu krajská neziskovka Nemocnice s poliklinikami, ktorá prevádzkuje aj nemocnice v Leviciach a Topoľčanoch. Jeho návrh však poslanci nepodporili.

foto: SITA/wikimedia.org WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM