Rastislav Búgel Správy

Colný úrad kontroluje pálenice v kraji: Na dani z liehu odviedol viac ako 1,5 milióna eur!

Nitrianski colníci vykonávajú kontrolu v desiatkach pestovateľských páleníc na území Nitrianskeho kraja. Do štátneho rozpočtu odviedol Colný úrad Nitra viac ako 1,5 milióna eur na spotrebnej dani z liehu.

Ilustračný obrázok k článku Colný úrad kontroluje pálenice v kraji: Na dani z liehu odviedol viac ako 1,5 milióna eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

V rámci Nitrianskeho kraja je registrovaných 33 liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia. „V poslednom výrobnom období (1.7. 2013 – 30.06.2014) využilo možnosť „vypáliť“ si destilát v páleniciach v Nitrianskom kraji takmer 20 000 pestova­teľov, pričom do štátneho rozpočtu Colný úrad Nitra odviedol viac ako 1,5 milióna eur (1 577 210,75 €) na spotrebnej dani z liehu,“ informuje Stanislav Pacher, hovorca Colného úradu v Nitre.

Pestovatelia majú možnosť požiadať prevádzkovateľa pálenice o kontrolu kvality vyrobeného destilátu, jeho koncentrácie, kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým meradlom a odobratie destilátu do svojich nádob. „Zároveň je prevádzkovateľ pálenice povinný zverejniť prevádzkový poriadok pálenice, ktorý upravuje najmä preberanie kvasu, odovzdanie destilátov pestovateľovi a riešenie reklamácií. Taktiež je povinný vyhotoviť pre pestovateľa vyskladňovací list, v ktorom uvedie druh, množstvo destilátu v litroch, dátum výroby a prevzatia destilátu a sumu dane zaplatenej pestovateľom,“ informuje Pacher.

Tento doklad slúži pestovateľovi ako doklad o nadobudnutí destilátu a to aj pre prípad kontroly vykonávanej colníkmi. „Destilát vyrobený v pestovateľskej pálenici však nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh,“ dodal Pacher.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM