Zlatica Gregorová Samospráva

Cestári pokračujú v opravách: V pláne sú ďalšie rekonštrukcie v okrese Šaľa

Cestné komunikácie v našom meste a okrese nie sú v najlepšom stave. Dennodenný kamiónový tranzit cez obce a mestá im dávajú značne zabrať.

Ilustračný obrázok k článku Cestári pokračujú v opravách: V pláne sú ďalšie rekonštrukcie v okrese Šaľa
Foto: Zlatica Gregorová

Lepšie nie sú na tom ani spojovacie cesty, vedúce do susedných obcí. Miestami pripomínajú prepravu na lodi. Cestári tak majú vždy čo robiť. A nezaháľajú ani v horúcom lete.

Komunikácie označené ako Cesty I. a Cesty II. triedy spravuje Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a. s. Klaudia Braunová z Cestmajsterstva Šaľa nám poskytla najnovšie informácie o tom, čo majú najbližšie v pláne. „Aktuálne sa pracuje na úseku v Diakovciach. Súťaž vyhrala firma Cesty Nitra, a.s. Majú veľké finišéry, ktoré my nemáme k dispozícii,“ informuje nás cestmajsterka Klaudia Braunová. Po dokončení týchto opráv, čo bude ešte tento týždeň, sa presunú do ďalšej obce v šalianskom okrese, do Vlčian. „V pláne máme opravu spojovacej cesty od Vlčian s obcou Žihárec,“ dodáva cestmajsterka Braunová.

Kraj zmodernizuje cesty

Nitriansky samosprávny kraj avizoval, že v nasledujúcom období zrekonštruuje a zmodernizuje cesty I. a II. triedy v kraji a teda i v šalianskom okrese. K Ceste II/562 už projekt predložený bol. „V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) už boli predložené projekty na rekonštrukcie ciest v úseku Šaľa – Nitra,“uvádza portál NSK. Podľa našich informácií opravu tejto cesty schválili už v minulom roku. V novembri 2016 „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhlásilo Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na zlepšenie dostupnosti k infraštruktúre a cestám I. triedy ..,“ uvádza sa v rokovacích materiáloch NSK.

Prebieha výberový proces

Cesta II. triedy 562 sa nachádza v okresoch Šaľa a Nitra. Jej celková dĺžka je 20,022 km a spája obe menované mestá. Cesta sa začína križovatkou v Trnovci nad Váhom, odbočka na Cabaj – Čápor a končí v Nitre na križovatke s cestou I/64. Opýtali sme sa cestmajsterky na podrobnejšie informácie k týmto plánom. „Zatiaľ ešte nemáme presné informácie o tom, kedy sa úsek cesty bude opravovať, ani kto bude práce vykonávať. Práve prebiehajú výberové procesy, presné informácie budeme vedieť neskôr,“ uviedla Klaudia Braunová. Podľa jej slov už na nej v minulosti opravili niekoľko kilometrov. Už čoskoro sa teda dozvieme presný termín a meno zhotoviteľa tejto komunikácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM