Peter Štrbo Rôzne

Cenu Dar roka 2010 udelia Lívii Ághovej

Čestná komisia Slovenskej humanitnej rady (SHR) už po 16. raz rozhodla o udelení titulov Laureát Ceny dar roka 2010. Medzi tohtoročnými laureátmi je aj skvelá operná speváčka Lívia Ághová zo Šale, ktorá od roku 1993 každoročne spieva na benefičných k

Čestná komisia Slovenskej humanitnej rady (SHR) už po 16. raz rozhodla o udelení dvoch titulov Hlavný laureát Ceny dar roka 2010 a ôsmich titulov Laureát Ceny dar roka fyzickým a právnickým osobám, ktoré výrazne pomohli ľuďom v núdzi, starým, chorým či postihnutým deťom a dospelým spoluobčanom. Udelila aj mimoriadne ocenenie Dar života.

Jedným z ôsmich laureátov Ceny Dar roka 2010 je Pavel Cimerman, koordinátor slovenských humanitárnych projektov spoločnosti ADRA – Adventistickej agentúry pre pomoc a rozvoj, Banská Bystrica. Návrhy na ocenenie jeho osoby aj organizácie ADRA poslali traja rôzni navrhovatelia. Medzi konkrétne skutky pomoci P. Cimermana iným ľuďom v roku 2010 patrí zabezpečenie 50 polohovateľných postelí s novými matracmi pre geriatrické oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici či pomoc rodine Spevákových provizórne žijúcej v záhradnej chatke v Tajove, ktorej po záplavových dažďoch spadla strecha na starom dome v Leviciach. P. Cimerman sa postaral rodine so štyrmi deťmi o kúrenie v chatke a keďže otec rodiny je nezamestnaný, zabezpečoval im aj potraviny. Organizácia ADRA poskytla významnú humanitárnu pomoc 20 rodinám z Handlovej, ktorých obydlia boli vlani zaplavené, keď mestu 16. augusta poskytla sto porcií jedla a i v ďalších dňoch potraviny za 2500 eur, ako aj pitnú vodu, balíčky s trvanlivým pečivom, cestovinami a pod. Postihnutým rodinám ADRA darovala aj tri kamióny šatstva a nábytku. Pri poskytovaní pomoci P. Cimerman komunikoval so zamestnancami Mestského úradu Handlová.

Medzi tohtoročnými laureátmi Ceny Dar roka sú aj Slovenské elektrárne za finančnú podporu na zabezpečenie rekondično-liečebného pobytu pre 65 detských pacientov s cukrovkou, MUDr. Jozef Šóth za pomoc deťom s autizmom a otvorenie Domova snov – Drahuškovo pre tieto deti, kde našli domov aj niekoľkí odchovanci detských domovov, ktorí tam teraz pracujú. Uvedené ocenenie udelili aj prezidentke Nadácie Výskum rakoviny Margite Klobušickej za obetavú dobrovoľnú prácu a podporu onkologického výskumu, opernej speváčke Lívii Ághovej, ktorá od roku 1993 každoročne prijala pozvanie občianskeho združenia PRO VITA v Šali a spievala na benefičných koncertoch na podporu Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Šoporni.

Ocenenie si zaslúži aj ďalší laureát Ceny Dar roka 2010 – primátor mesta Handlová Rudolf Podoba za ľudský postoj a pomoc pri zmierňovaní žiaľu pozostalých po banskom nešťastí v roku 2009 a takisto pri povodniach v roku 2010, keď z vlastných súkromných zdrojov poskytol finančnú podporu 18 rodinám najviac zasiahnutých povodňami, a tiež ďalší ocenení.

Ako zdôraznil prezident SHR Ivan Sýkora, Ceny Dar roka sú morálnym ocenením ľudí za ich nezištnú pomoc iným a nie sú spojené so žiadnou finančnou odmenou. Ocenení získavajú sklenenú plastiku Tri oriešky ako symbol lásky, dobroprajnosti a pomoci človeku v ťažkých chvíľach.

Slávnostné odovzdanie Ceny Dar roka sa uskutoční 16. júna 2011 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM