Peter Štrbo Kultúra

Cena Jána Johanidesa: Laureátmi Dušek a Kepplová

Ocenili najlepších! Spisovateľ Dušan Dušek a Zuska Kepplová sa stali laureátmi 2. ročníka Ceny Jána Johanidesa. Hlavným poslaním tejto ceny je uctiť si pamiatku spisovateľa, ktorý sa významnou mierou pričinil o rozvoj modernej slovenskej prózy

Súčasne by malo ocenenie podporiť autorov, ktorí sa svojím dielom podieľajú na úspechoch súčasnej slovenskej literatúry, uviedla za organizátorov Marta Bábiková. Vypisovateľom ceny je Mesto Šaľa, kde Ján Johanides žil a kde je pochovaný. Spoluvypisovateľmi sú Literárne informačné centrum v Bratislave a Honorárny konzulát SR v Hesensku.

Dušan Dušek získal Cenu Jána Johanidesa za román Holá veta o láske, ktorú vydalo Vydavateľstvo Slovart v roku 2010. V kategórii za najlepšiu slovenskú pôvodnú prózu a esej vydanú v uplynulých dvoch rokoch s prihliadnutím na predchádzajúcu tvorbu o tom rozhodla odborná porota, ktorá vyberala z desiatich finalistov. V kategórii za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 30 rokov, ktoré vyšlo v predchádzajúcich dvoch rokoch, v konkurencii troch finalistiek získala Cenu Jána Johanidesa 2012 Zuska Kepplová za knihu Buchty švabachom (vyd. K. K. Bagala a Literárny klub 2011).

Prvými laureátmi Ceny Jána Johanidesa z roku 2010 sú v kategórii za najlepšie prozaické dielo s prihliadnutím na predchádzajúcu tvorbu Stanislav Rakús za knihu Telegram a v kategórii za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 30 rokov Ivana Dobrakovová za zbierku poviedok Prvá smrť v rodine.

sala24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM