Peter Sýkora Rôzne

Boj o záchranu šalianskej nemocnice

V Šali vládne neistota a strach. Lekári nevedia či budú mať kde vykonávať svoju prax a pacienti či budú mať svojich lekárov.

Nemocnici s poliklinikou, hrozí zánik. Od 30. septembra 2010 bude bez prevádzkovateľa. Do tohto termínu bude zatvorené posledné fungujúce oddelenie v nemocnici.

O roku 2005 kedy prevzala správu nad nemocnicou spoločnosť ForLife sa zdravotná starostlivosť v meste stále zhoršuje. Po zatvorení všetkých oddelení v nemocnici okrem oddelenia dlhodobo chorých sú Šaľania hospitalizovaný v okolitých nemocniciach. Teraz hrozí že zanikne aj poliklinika pôsobiaca v nemocnici. Vedenie spoločnosti ForLife n.o. doručilo na nitriansky samosprávna kraj žiadosť o vypovedanie nájomnej zmluvy. A zároveň k spomínanému termínu oznámili aj hromadné prepúšťanie zamestnancov nemocnice. Okrem zániku posledného fungujúceho oddelenia sú ohrozené hematologické laboratória, rehabilitácia či röntgenové pracovisko. To či dostanú nové zmluvy nevedia ani lekári ktorí prevádzkujú svoje ambulancie v budove polikliniky tá je súčasťou budovy nemocnice a má s ňou spoločné centrálne vykurovanie. Lekári nevedia či aj tento fakt neovplyvní rozhodovanie nového majiteľa prevádzkovať polikliniku. Podľa slov doktora Gabriela Kolozsiho je to ťažká situácia a zdravotná starostlivosť v Šali sa stále zhoršuje. „ Zrušili oddelenia v nemocnici , teraz končí posledné oddelenie dlhodobo chorých a aj fungovanie ambulancii je otázne. Treba tu zabezpečiť vykurovanie, miestností a teplú vodu. Aj napriek tomu, že nájomné je pomerne drahé my by sme boli radi keby to všetko zostalo aspoň v takejto podobe. A samozrejme nemôžeme súhlasiť s tým čo sa tu okolo nás deje, ale nevieme to ovplyvniť.“ Vedenie mesta bojuje o záchranu nemocnice a zachovanie aspoň takej zdravotnej starostlivosti aká je tu v súčasnosti. Bolo by hanbou ak by okresné mesto ako je Šaľa nemalo ani fungujúcu polikliniku. Už aj tak pacienti musia za niektorými odbornými lekármi a kvôli vyšetreniam cestovať desiatky kilometrov do okolitých nemocníc. V niektorých prípadoch dochádza aj k ohrozeniu života pacientov. Podľa primátora mesta a poslanca nitrianskeho samosprávneho kraja Martina Alföldiho by bolo najlepším riešením zriadenie neziskovej organizácie. **„ Stanovisko je také, že je zvolané stretnutie na pôde nitrianskeho samosprávneho kraja s potencionálnym záujemcom a po tomto stretnutí budeme múdrejší. Je na lekárovi nitrianskeho samosprávneho kraja ako rozhodne o šalianskej nemocnici. Podľa mňa je najlepším riešením ak by nemocnicu prevzala už zriadená nezisková organizácia pod ktorú patria nemocnice v Leviciach a Topoľčanoch, alebo aby bola zriadená ďalšia právnická osoba, ktorá by prevádzkovala nemocnicu v Šali“. ** Zatiaľ čo sa v Nitre rokuje o osude nemocnice jej budova chátra. Prázdne nemocničné chodby zničené vybavenie interiéru či nápisy na dverách bývalých ambulancii o ich presťahovaní to je realita dneška. Výnimkou nie sú porozbíjané okná a džungľa v bývalej nemocničnej záhrade, ktorá sa stala útočiskom pre bezdomovcov. V minulosti občania mesta zorganizovali aj petičnú akciu za záchranu nemocnice dnes sa len nečinne prizerajú na to ako nemocnica chátra.

nemocnica sa
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM