Zlatica Gregorová Rôzne Správy

Blížiaca sa zima v šalianskej nocľahárni: Koľko klientov využíva jeho služby?

Sprevádzkovali ju vlani na sklonku roka. Svoje útočisko, pokoj, teplo a pomoc tu nájdu tí, ktorí prežívajú neľahké osudy.

Ilustračný obrázok k článku Blížiaca sa zima v šalianskej nocľahárni: Koľko klientov využíva jeho služby?
Zdroj: Mesto Šaľa

V každej zdravej spoločnosti sa dbá na starostlivosť o ľudí bez strechy nad hlavou. Obzvlášť v zimnom období, keď počasie núti schovať sa do tepla. Keďže sa blížia sviatky mieru a pokoja a tí šťastnejší ich budú tráviť v pohodlí svojho príbytku, je potrebné postarať sa aj o tých, ktorí ten svoj práve nemajú. Na to slúži šalianske Krízové centrum s Nocľahárňou a Útulkom. Ako sa pre náš portál dávnejšie vyjadril jeho vedúci, Peter Gomboš, s celoročnou prevádzkou tu pomáhajú odkázaným na pomoc. Ubytovanie tu nájde každý, kto oň požiada. Koľko ľudí bez domova využíva toto centrum a ako je o nich postarané na sklonku roka?

„Nízkoprahové denné centrum využíva v priemere denne približne 30 ľudí. S príchodom chladného počasia (v novembri) sa záujem o služby denného centra zvýšil, pribudlo 7 ľudí, ktorí pravidelne centrum navštevujú. Najviac ľudí chodí na polievku v počte 12 ľudí. Ľudia si tu môžu aj oprať veci, oblečenie, túto službu využívajú štyria klienti. Denne poskytuje centrum aj možnosť vykonať osobnú hygienu (sprchu), službu využijú štyria. Sedem klientov príde do centra „oddýchnuť si“, porozprávať sa a po odborné poradenstvo,“ povedala hovorkyňa Mesta Šaľa, Erika Kollerová.

Naplno využité

I v závere tohto roka býva naplnená kapacita nocľahárne s útulkom. Okrem centra sociálne znevýhodneným občanom pomáhajú priamo v meste terénny pracovníci. Tí podávajú pomocnú ruku ohľadne vybavovania osobných záležitostí a pod. Pre klientov centra jeho pracovníci pripravujú aj klasické štedrovečerné menu, aby každý z nich pocítil výnimočnosť sviatkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM