Veronika Zeiselová Šport

Beh oslobodenia: Poďte si zašportovať a spoznajte históriu mesta

Ak ešte nemáte program na najbližšiu sobotu, organizátori Behu oslobodenia vás určite radi privítajú. Zaujímavý je aj sprievodný program!

Ilustračný obrázok k článku Beh oslobodenia: Poďte si zašportovať a spoznajte históriu mesta
Zdroj: TASR

V sobotu 11. apríla 2015 sa uskutoční 33. ročník Behu Galantou – Behu oslobodenia. Začiatok podujatia je o 9:30 pred Mestským kultúrnym strediskom v Galante. Súťaží sa vo všetkých kategóriách. Prezentácia súťažnej kategórie je 30 minút pred štartom. Ako prvé sú na programe žiacke disciplíny (9:40 – 10:50) po nich predškolský vek (11:05 – 12:10).

Minulý ročník bol rekordný

Vyvrcholením podujatia je súťažný beh mužov a žien na 8 686 m a nesúťažný beh zdravia na 2 172 m. Trať súťažného behu je cez centrum mesta od námestia po Hlavnej ulici cez mestský park a po ulici Z. Kodálya späť na námestie. Prví traja pretekári dostanú medailu, diplom a finančné odmeny podľa umiestnenia. Minulý rok bol prekonaný rekord účastníkov aj na Behu Galantou, ktorého sa zúčastnilo 671 bežcov. Títo bežali na zmenenej trati (cez Hlavnú ulicu, Parkovú ulicu, ulicu Z. Kodála, Vajanského späť na Hlavnú ulicu), ktorú si pochvaľovali. V hlavnej kategórii sa zišlo až 213 bežcov z viacerých krajín. Najlepší čas na 8686 metrov dlhej trati dosiahol Áron Kis z Maďarska. Najrýchlejším Slovákom sa stal na treťom mieste Roman Arbet.

Rekonštrukcia oslobodzovacích bojov

Názov pretekov Beh Galantou – Beh oslobodenia vychádza z tradície a histórie mesta Galanty, ktorá bola oslobodená v apríli 1945. Po vyhodnotení Behu Galantou – Behu oslobodenia, sa budú konať mestské oslavy pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Mesta Galanty. Na nádvorí neogotického kaštieľa mestského parku sa uskutočnia ukážky z rekonštrukcie oslobodzovacích bo­jov.

Program

08:00 Statická ukážka vojenskej historickej techniky na námestí mesta Galanta

15:00 Vojenská prehliadka spojeneckých armád a armád osi doplnená o vojenskú techniku. Smer prehliadky z námestia smerom po Hlavnej ulici k neogotickému kaštieľu

15:30 Začiatok pietneho aktu pri pamätníku ČA, kladenie vencov

16:00 Hlavný program: Rekonštrukcia vojnových udalostí v priestoroch a parku neogotického kaštieľa v Galante

18:30 Ukážka bojových umení v šport. centre Arkádia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM