Peter Štrbo Kultúra

Autorka bestsellerov začala svoje celoslovenské turné v Šali!

Ani sychravé popoludnie nezabránilo milovníkom literatúry zúčastniť sa v utorok 24. apríla besedy s úspešnou spisovateľkou Kristínou Mišovičovou, ktorá v šalianskej knižnici predstavila svoj najnovší román Vráť mi svoje sny. Kniha sa len pár dní po v

Mladá , drobná, nežná. Pôsobí ako ktorákoľvek z nás, matka na plný úväzok, s každodennými starosťami, so snom ukrytým v zásuvke dlhé roky. Keď sa započúvate do jej melodického príjemného hlasu, máte pocit, že je všetko možné.

Kristína Mišovičová, matka dvoch malých detí, žijúca s manželom a rodinou v menšej dedinke na Záhorí, dávajúc na papier svoju fantáziu vo voľnom čase. Svoju prvotinu „Nezabudni milovať“ začala písať ešte ako tínedžerka. Ubehlo pár rokov, až si povedala:“Prečo nie?“ Oprášila starý sen a po dokončení sa rozhodla osloviť vydavateľstvá. Mala úspech, v apríli 2008 vydavateľstvo Motýľ oslovila jej tvorba a ponúkli jej spoluprácu. Po prvom v októbri 2008 nasledoval druhý román „Keď raz pochopíš“ , a v máji 2010 sa k nim pridala kniha** “Len láska pozná odpoveď“**.

V rámci plánovanej šnúry besied v knižniciach po Slovensku pri príležitosti predstavenia jej nového, v poradí už štvrtého románu „Vráť mi moje sny“, sa autorka ženských románov rozhodla potešiť svojou prítomnosťou i naše mesto. Po privítaní riaditeľkou knižnice Adrianou Gerovou sa rozbieha voľná diskusia v uvoľnenom duchu. Výrazne k tomu prispieva autorkina prirodzenosť, otvorenosť a zaujímavá zostava aktívneho besedujúceho publika, ktoré sa nerozpakuje ísť aj hlbšie pod kožu.

„Práca spisovateľky popri matke na plný úväzok nie je ľahká,“ povedala pani Kristína. Píše po nociach, či ráno, kým deti spia, a pre ňu to nie je povolanie, ktorým sa momentálne na Slovensku dá na plný úväzok uživiť. Je vďačná za svojho manžela, ktorý jej pomáha, ako vie a spolu s ňou sa vydal na šnúru besied po knižniciach. Postavy jej románov sú fikcia, dej vyplýva z pozorovania, uvažovania a fantázie.

„Určite neexistuje v realite žiaden človek, ktorý by bol predlohou pre moje postavy,“ uviedla. Vydavateľstvo sa stará o väčšinu záležitostí v rámci kompletného vydania knihy, názvy diel sú však jej dielom. „Pri prvých románoch som sa vcítila do svojich postáv a prežívala s nimi ich situácie, teraz je môj prístup profesionálnejší,“ povedala mladá autorka, ktorú veľakrát kopne múza práve vtedy, keď to vôbec nečaká a nemá pri sebe nič, aby myšlienku mohla zachytiť.

[size=13]Odozva verejnosti nebola vždy pozitívna[/size]

S negatívnymi ohlasmi sa mladá spisovateľka stretla pri svojej prvotine v diskusii na internetovej stránke známeho kníhkupectva. “Brala som to ako výzvu k rastu a zdokonaleniu svojej práce,“ prekvapuje svojím stanoviskom. Zaujímavé je, že s väčšou podporou a povzbudením sa stretáva v mestách a obciach vzdialenejších od jej bydliska. V súčasnosti prichádzajú najmä pozitívne ohlasy, jej prvý román vydaný v náklade štyri až päť tisíc výtlačkov je už vypredaný! Z druhého je predaných cez štyritisíc výtlačkov a z tretieho cez tritisíc kusov. Tieto čísla hovoria za všetko.

Družná atmosféra a čas strávený so ženou, ktorá svojou prirodzenosťou a skromnosťou očarila všetkých prítomných, ubehol tak rýchlo, až sa nám nechcelo vrátiť sa späť domov k bežným povinnostiam všedného dňa. Už sa tešíme sa na ďalšie vydarené akcie našej knižnice !

Autor: Daniela Škradová

beseda_sala
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM