Zlatica Gregorová Rôzne

Artézske studne v Šali: Zdrojom pitnej a úžitkovej vody sú vyše 100 rokov

Je známe, že naša krajina je bohatá na podzemné vody, ktoré sú plné minerálnych látok. Práve tá patrí k najvýznamnejším pre ľudský organizmus.

Ilustračný obrázok k článku Artézske studne v Šali: Zdrojom pitnej a úžitkovej vody sú vyše 100 rokov
Foto: Zlatica Gregorová

Významnými zásobárňami vody, vyvierajúcimi na povrch sú artézske studne. Tie prvé na našom území začali vznikať približne v 19. storočí. Vŕtaním sa podľa odborníkov zistia rôzne druhy a výdatnosť artézskej vody. Nie všetky miesta sú pre ňu vhodné a nie každá voda z takejto studne je určená ku konzumácii. Ak je však kvalitná, je skvelým nápojom najmä v letných horúčavách.

Kedykoľvek k dispozícii

Vodu z takejto studne si môžete načapovať podľa ľubovôle. V obciach a mestách sa v posledných rokoch rozvinul boom vŕtania artézskych studní. Väčšinou pozostávajú z väčšej alebo menšej vane a vývodu, z ktorého voda vyteká samovoľne. Ide o podzemnú vodu, ktorej hladina leží nad zemským povrchom.

Názov podľa francúzskej oblasti

Názov studní „artézske“ pochádza vraj z Francúzska. V oblasti, nazývanej Artois žili v dvanástom storočí kartuziáni. Boli to mnísi, ktorí budovali veľa týchto studní. Toľko história… A viete kedy bola navŕtaná prvá artézska studňa v Šali? Bolo to v roku 1904 na Námestí Sv. Trojice a vrt bol tristo metrov hlboký. Dnes slúži svojmu účelu. Okolie tejto studne pravidelne udržiavajú a skrášľujú členovia OZ Petra Bošňáka. V súčasnosti v našom meste máme sedem artézskych studní.

Nie každá je vhodná na pitie

K tým studniam, z ktorých vodu si môžete odniesť domov a bez obáv ju piť, patrí artézska studňa na Hviezdoslavovej a Pribinovom námestí vo Veči ( pri hasičskej zbrojnici). K vode z artézskych studní, nachádzajúcich sa na Vlčanskej ulici, Hornej a Námestí Sv. Trojice treba pristupovať ako k úžitkovej vode, nevhodnej na pitie. Voda však dobre poslúži obyvateľom v obdobiach sucha a horúčav na zavlažovanie kvetín a zelene.

Hodnoty vôd sa priebežne sledujú a tie posledné vykazovali nadmerný obsah železa, ortuti a mangánu, nie sú teda vhodné k priamemu pitiu. Každopádne na osvieženie poslúžia tie s kvalitnou vodou.

Čistenie studní vykonáva Mesto Šaľa priebežne. Ostáva už len na ľuďoch, aby slúžili svojmu účelu ešte dlhé roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM