Tlačové správy

AKO SPRACOVAŤ SEZÓNNE OVOCIE A ZELENINU A ZACHOVAŤ ČO NAJVIAC VITAMÍNOV?

Obdobie zberu jabĺk či prechádzok v lese s košíkom plným húb aktuálne vrcholí. Ovocie a sezónna zelenina síce obsahujú najviac vitamínov a ďalších biologicky aktívnych látok v čerstvom a práve dozretom plode, ale ani niektoré formy spracovania vás nepripravia o cenné zložky.

Ilustračný obrázok k článku AKO SPRACOVAŤ SEZÓNNE OVOCIE A ZELENINU A ZACHOVAŤ ČO NAJVIAC VITAMÍNOV?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako spracovať sezónne suroviny radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Čerstvé plody majú najväčší benefit pre náš organizmus, pretože sa pýšia najvyšším obsahom ochranných nutrientov vrátane pektínov a hrubej vlákniny. Každý ďalší úkon – skladovanie, spracovanie, konzervovanie v istej miere znižuje obsah živín. „Najlabilnejším je vitamín C, ktorého obsah klesá v kontakte so vzduchom o 30 %, tepelnou úpravou o 20–45 %, nešetrným zmrazovaním a rozmrazovaním o 60 %. Pri sušení obsah klesá o 40 %. Na strane druhej moderné technológie, ako blanšírovanie a skoré spracovanie po zbere, sušenie mrazením znižujú straty vitamínu C do desať percent,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

ODŠŤAVOVANIE

Jednou z ciest na spracovanie ovocia a zeleniny je odšťavovanie, ktoré je v prípade šetrného rozmixovania v skle vhodné na zachovanie všetkých nutrientov. Dopyt po odšťavovačoch v predajniach elektroniky narastá. „Odsťavovače sú vyrobené z ušľachtilých kovov a kvalitných plastov, ktoré neobsahujú žiadne ťažké kovy, takže v nich nedochádza k rozkladu vitamínov. Novinkou sú nízkootáčkové odšťavovače, ktoré najprv suroviny nahrubo spracujú a nedochádza k zbytočnému prehrievaniu plodu. Spomaľuje sa tak proces oxidácie a zvyšuje sa podiel účinných látok v hotovej šťave,“ hovorí Martin Gergély, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia. V predajniach elektroniky je záujem o novú generáciu odšťavovačov Guzzanzi GZ 030, ktorý umožňuje v porovnaní s bežným modelom na odšťavovanie získať až o polovicu viac štavy pri polovičnom čase lisovania.

SMOOTHIES

Aktuálne sú populárne aj tzv. smoothies, ktoré spájajú ovocie a zeleninu a miešajú sa s mliekom či ovocnými šťavami. „Riedenie mliekom môže u niektorých ľudí spôsobovať nadúvanie, preto by som volila skôr riedenie vodou. Je to vhodné aj z titulu obsahu organických kyselín, ktoré by v prípade častého konzumu štiav mohli poškodiť zubnú sklovinu,“ odôvodňuje A. Béderová, ktorá odporúča aj pitie zeleninových štiav. Dopyt po mixéroch na ovocné a zeleninové šťavy zaznamenávajú aj predajne OKAY Elektrospotrebiče. Jedným z obľúbených je fitness mixér Electrolux PerfektMix ESB2500, ktorého plniaca nádoba je zároveň aj praktickou prenosnou fľašou. Nie je potrebné pripravenú šťavu prelievať, stačí ju jednoducho vziať z mixéra a ponáhľať sa do práce či za zábavou.

SUŠENIE

Sušenie sezónnych plodov a ich uskladnenie na zimný čas je starým zvykom ešte z čias prarodičov. Spracovanie prostredníctvom sušičiek, vďaka ktorým budete mať chemicky neošetrené plody z vlastnej záhrady k dispozícii počas celej zimy, je stále obľúbené. Konzumáciu sušeného ovocia v zime odporúča aj výživová poradkyňa. Na sušenie ovocia sú najvhodnejšie sušičky, ktoré sú praktickým pomocníkom aj pri sušení húb, byliniek a trebárs aj mäsa či rýb. V sieťach predajní OKAY Elektrospotrebiče, kde aktuálne narastá dopyt po takýchto produktoch, dominuje sušička Gorenje FDK 24 DW, ktorá sa vyznačuje vysoko kvalitným prevedením a tichým chodom, model značky Concept SO-1025 ponúka až 12 poschodí na sušenie viacerých plodov naraz.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

AKO SPRACOVAŤ SEZÓNNE OVOCIE A ZELENINU A ZACHOVAŤ ČO NAJVIAC VITAMÍNOV?
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM