Zlatica Gregorová Kultúra

Ak máte radi folklór, hláste sa: Do Šaľanu práve hľadajú nových členov!

Folkloristi majú svoje historické opodstatnenie, ale i miesto v súčasnej modernej dobe. Tých šalianskych nevynímajúc.

Ilustračný obrázok k článku Ak máte radi folklór, hláste sa: Do Šaľanu práve hľadajú nových členov!
Foto: Zlatica Gregorová

Kultúru, spoločenský aj súkromný život našich predkov odzrkadľuje bohatý repertoár väčšiny folklórnych súborov na Slovensku. Či už ide o spev, tanec, zvyky alebo kroje, všetko tvorí nezameniteľnú prezentáciu, ktorá je rozoznateľná medzi inými. Minimálne každý kraj na Slovensku je špeciálny typickou výšivkou, či obyčajmi. Šaliansky región nevynímajúc.

Príprava galaprogramu

I náš folklór sa hrdo hlási k tradíciám svojho mesta. Počas celého roka absolvujú členovia Folklórnych súborov Šaľan a Šaľanček množstvo vystúpení, reprezentujú na kultúrnych podujatiach Šaľu a aktívne prispievajú k rozmanitosti umeleckých zoskupení v meste.„V sú­časnosti súbor pripravuje samostatné folklórne pásmo pod názvom Šalianske obyčaje, ktoré choreograficky zostavil a nacvičuje Mgr. art. Ing. Slavomír Ondejka a tréningy vedie Vladimír Kendra a Mgr. Martina Sýkorová. Autorom projektu sú Mgr. Roman Hatala s PhDr. Katarínou Jamrichovou a vedúcim projektu je Ing. František Botka. V rámci programu naši folkloristi predstavia aj Šaliansky kroj,“ informuje MsKS.

Naberajú nových členov

Práve v týchto dňoch folklórny súbor Šaľan organizuje nábor do svojich radov. Aj vy sa môžete stať jedným z nich. Tréningy tanečníkov sa konajú vždy v pondelok a v stredu o 19.00 hod. v priestoroch Domu kultúry v Šali. V prípade vášho záujmu píšte: hatala@sala.sk alebo kontaktujte telefonicky 0903 757 197.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM