Zlatica Gregorová Rôzne

Aj v Šali sa slávil 1. máj: Pozrite si historický záznam v Kronike + FOTO!

Prvý deň piateho mesiaca v roku tradične oslavuje pod názvom Sviatok práce. Tí mladší význam tohto slova až tak nechápu, s pribúdajúcim vekom však nájdu jej zmysel a hodnotu.

Ilustračný obrázok k článku Aj v Šali sa slávil 1. máj: Pozrite si historický záznam v Kronike + FOTO!
Zdroj: sala.dnes24.sk

I preto sa tento sviatok oslavuje na celom svete a to už od roku 1889. Oslava práce dnes nadobúda nový rozmer, pretože nie každý má to šťastie, že môže chodiť denne do zamestnania. Je naozaj radosť, ak ju človek má a mal by si ju vážiť.

Dlhoročná história

Američania pred 129 rokmi štrajkovali za uzákonenie 8 hodinového pracovného času. Do ulíc 1. mája 1886 vyšlo 40 000 občanov bojujúcich za svoje práva. Ostatné národy sveta si na ich počesť každoročne pripomínajú ich boj za práva. V Československu si 1. máj pripomíname ako Sviatok práce od roku 1919. Možno si i vy pamätáte, ako sa kedysi tento sviatok oslavoval. V minulosti sa konali prvomájové sprievody, plné farebných mávadiel a družných kolegov.

Prvomájové sprievody

I v Šali davy pracujúcich z podnikov vítali politických predstaviteľov, stojacich na tribúnach. Účastníci prvomájových osláv mali v rukách mávadlá a tvorili súčasť dlhého sprievodu. Nechýbali žiaci z miestnych základných škôl s maľovanými heslami, kvetmi, či alegorickými vozmi. I to patrí k histórii Šale a je jej neoddeliteľnou súčasťou a spomienkou na to, že i v našom meste sa podporovala zamestnanosť a to, aby každý pracovník mal svoje zákonné práva.

Stavanie mája

Dnes pre zmenu dediny i mestá organizujú rôzne kultúrno – spoločenské podujatia, ako je napríklad Stavanie mája. Konajú sa najčastejšie v posledný aprílový deň a sú milou predzvesťou nového mesiaca. Ak máte chuť, môžete sa i vy zúčastniť prvomájových osláv a nezabudnite si pozrieť, ako to vyzeralo v Šali počas Sviatku práce pred mnohými rokmi. Prečítajte si i záznam z Kroniky mesta Šaľa z roku 1972.

Historický zápis

„Mestský výbor KSS zvolal dňa 18.mája funkcionárom mesta a obcí,ktrí sa zúčastnili na zabespečení 1.májových osláv. Predseda MVKSS s. Eliáš vo svojom príhovore vizdvihol iniciatívu učiteĺov a žiakov,ktorí tvorili usporiadané čelo sprievodu.Pochválne sa zmienil o účasti a príprave sprievodu pracovníkov Dusla. Bez povšimnutia nezostali ani účastníci osláv zo spádových obcí a závodov,ktorí svojou účas´tou podporili myšlienku solidarity pracujúcich na celom svete. Tohoroční 1.máj predčil všetký doterajšie máje v šali.Dôkazom toho bola pestrá výzdoba nášho mesta a samotná účast´ 19.820 účastníkov týchto osláv.Vizdvihnutá bola činnost´všetkých organizátorov,ktorí obetovali veĺa času na to,aby sa oslavy vydarili“ (Kronika mesta Šaľa – pôvodné znenie)

Aj v Šali sa slávil 1. máj: Pozrite si historický záznam v Kronike aj FOTO!
12
Galéria
Zdroj: sala.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM